Головна » 2018 » Январь » 24 » Зразковий колектив "Берегиня" із Донеччини у Мостиській громаді
13:21
Зразковий колектив "Берегиня" із Донеччини у Мостиській громаді

львів 001.JPG З 13 січня по 16 січня 2018 року гостював  у Мостиській громаді  зразковий колектив «Берегиня», який прибув із Донеччини, - це вихованці недільної школи при Свято-Покровському храмі м. Добропілля.

     Заздалегідь була організаторами (відділ освіти , культури і туризму, молоді та спорту Мостиської міської ради Львівської області, начальник- Чернега Валентина Григорівна) укладена програма прийому дітей, де їх розселити, що показати, куди поїхати, щоб краще могли пізнати Надсянський край.

    Зразковий колектив з Добропілля «Берегиня » з керівником Людмилою Хоружій і вчителем Євгеном Рибалкою на Старий Новий рік  спільно з парафіянами церкви Вознесіння молилися, щоб Господь дарував кожній родині здоров’я, добро, спокій і мир нашій Україні.
     
Кульмінацією Богослужіння стала молитва за гостей. Всечесні отці Василь, Григорій, отець-диякон Ігор тепло і щиро прийняли дорогих гостей, подарували ікону «Таємна вечеря», Благодатний Вогонь і благословили всіх на Многії і Благії літа. Взаємно. Під час проведення обряду миропомазання колектив «Берегиня» подарував парафіянам в’язанку чудових колядок «Радуйтеся, пастирі», «А в цей дім завітав Бог»...
    Усі присутні відчули Божу силу, віру, любов, натхнення. Адже цими відчуттями постійно укріплюється наша свідомість, громадянська позиція, несхитна віра у Вседержителя, духовні християнські чесноти та мораль.

    Мали можливість пізнати кляштор у м.Мостиська, помолитися до ікони Чудотворної Матері Божої Неустанної Помочі та почути цікаву розповідь ксьондза Владислава. На пам'ять отримали подарунки та благословення від настоятеля.

     Завітали гості до Мостиського закладу загальної середньої освіти №1 I-III ступенів  Мостиської міської ради Львівської області.

          Екскурсія розпочалася з молитв «Отче наш» та  «Богодице Діво» за участю отця-диякона Ігоря.  Адже, увійшовши до опорного закладу, при вході зустрічає усіх Фатімська Богородиця, Архангели Гавриїл та Михаїл.

     Відвідали донеччани також музей-світлицю, де з цікавістю розглянули давні зібрані учнями  закладу речі домашнього вжитку, вишиванки трьох регіонів: Яворівщини, Самбірщини, Мостищини.

     Зразковий колектив з Добропілля «Берегиня» побували з програмою «Новорічні вітання» у селах Чишки, Арламівська Воля, Хоросниця, де виступили з  музичною композицією «Щедрий вечір, добрий вечір».

   Довго не розходились  присутні в Народних домах, колядували, віншували разом. Це було справді новорічно-різдвяне дійство  єднання. А гаслом подорожі селами Мостиської громади  стали слова пісні «Єднаймося, люба родино,  хай буде до віку єдина,  свята Україна».

    Також  "Берегиня" побували на пропускному пункті Шегиня-Медика (українська митниця с.Шегині). Емоції переповнювали …

  Незабутня зустріч відбулася з громадським діячем Василем Сюмаком. Через поезію читець доніс історію нашого краю.

     Мандруючи теренами Мостиської громади завітали у Твіржу. Декілька днів поспіль донеччан під керівництвом начальника В.Чернеги супроводжували працівники відділу освіти, культури і туризму, молоді та спорту Мостиської міської ради. Гостинно зустрів  добропільців Твіржанський НВК, у якому радо вітали учні та дирекція.

     Гості виступили  з концертом, виконавши українські народні пісні та різдвяні колядки,  хористи  вразили серце та душу кожного глядача  майстерністю та щирістю виконання.

        Донеччани мали можливість повеселитись під час Різдвяних вечорниць, які підготували для них учні Твіржанського НВК та послухати виступ тріо «Журавка»  народного дому с.Вуйковичі, які теж долучилися до святкового дійства. Побачене та почуте справило неабияке враження на гостей.

      Був присутнім на святі міський голова Мостиської ОТГ С.С.Сторожук, який висловив донеччанам свої щирі привітання та побажання щодо світлого майбутнього українського народу, а також наголосив на тому, що для усіх нас ця зустріч  є дуже важливою та пам’ятною.  На згадку про подорож Мостищиною  кожному учаснику хору  «Берегиня»  Сергій Степанович підготував цінні подарунки.

     Після урочистого концерту  добропільців гостинно запросили до святкового різдвяного столу, де вони  скуштували традиційні страви: кутю, узвар, пампушки, – які з любовю підготував для дорогих гостей колектив Твіржанського НВК..

     Будучи не так вже й багато часу в школі, діти з Добропілля та учні Твіржанського НВК встигли  познайомитись та поговорити. Обмінявшись контактами, вони зможуть в майбутньому  ще не один раз поспілкуватися, а може й навіть зустрітись.

     Щирі слова подяки для гостей линули з уст начальника відділу освіти – Валентини Григорівни Чернеги. Очільник освіти і культури  приклала надзвичайно багато зусиль для того, щоб гості, а це діти, відчули себе комфортно у Мостиській громаді.    

     Незабутнє враження залишила екскурсія м. Львовом. Побували у книгарні-кав’ярні «Львівська копальня кави». Спускалися у шахту кави, бо такого чуда не побачиш ніде, тільки у Львові. Вкотре переконалися гості, що кава — це не напій, це — культура, яка народжується і живе у справжній львівській атмосфері! Також мали можливість насолодитися шоколадом. Адже семиповерхова шоколадна фабрика у самому центрі Львова манила усіх, щоб поласувати найсмачнішими цукерками та шоколадом. Усі додому поверталися із шоколадними смаколиками.

Залишили Добропільчани відгуки про перебування у Мостиській громаді.

Людмила Хоружій, керівник зразкового колективу «Берегиня» пише: «Така чудова зустріч-єднання «Берегині» зі Сходу та гостинність мешканців Мостищини відбулася завдяки небайдужим людям освіти та культури. Виїхали з дому (м.Добропілля) і приїхали додому (м.Мостиська). Відчули, що ми єдина родина. Дякуємо Вам, наші рідні!»

  Альона Бичкова, жителька м. Добропілля, висловила щиру подяку за теплий прийом колективу, за щирість, добро і турботу., а саме: «Наші діти побували у багатьох селах, пізнали звичаї та традиції, відчули дух Галичини. Дякуємо за дивовижну атмосферу справжньої української оселі. Коли наші діти співали у храмі, вони відчули, що наша країна сильна та єдина. Пісня об’єднала нас, ми всі вклали доброту своєї душі, її щирість і велике  бажання зберегти для нинішнього покоління і майбутніх нащадків історію українського народу».

  «Висока благодарність усій команді людей, які щиро приймали нас у своїх оселях», - пише сім’я Корольових. А приймали: В.Г.Чернега-начальник освіти, Н.М. Гнатовська-заступник начальника освіти, М.І.Мартин-методист, сім'ї з м.Мостиська В.Граната, М.Мельника, О.Копитка, О.Пакліковської,  с.Годині- І.Фартух, с.Раденичі- Г.Гірняк, с.Твіржі- С.Чміль, Л. Гожи. Усіх дітей поселили у сім’ях, де кожен відчув домашній затишок, де про кожного турбувалися. Діти мали можливість відчути атмосферу сімейного затишку та перейняти традиції й звичаї  родин. Посмакувати кутею, пампушками, квасом, звичайною, смачною шинкою.

     Ця незабутня зустріч вкотре дала зрозуміти, що жодних духовних бар’єрів немає між людьми, яких єднає могутнє слово Кобзаря, чарівна українська пісня, наймилозвучніша у світі мова, спільне небо над землею квітучої неньки-України та віра у серці за мирне, незалежне та щасливе майбутнє нашої Батьківщини.

 

Переглядів: 311 | Додав: osvita-mmrlo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar