Головна » 2017 » Октябрь » 27 » Відзначення Року Патріарха Йосифа Сліпого
13:24
Відзначення Року Патріарха Йосифа Сліпого

  Цього року відзначаємо 125-річчя з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Упродовж жовтня в Мостиській ЗОШ №2 І-ІІІ ст. проводилися уроки основ християнської етики, присвячені пам’яті  Патріарха Йосифа. На них учні пізнавали визначну постать Ісповідника віри, читали наперед підготовлені повідомлення про подвижницьку працю Патріарха у розбудові Української церкви, малювали на каміннях «будиночки на скелі» , які символізують, що тільки та людина, яка будує своє життя на Божих заповідях та християнській моралі, гідно проживе його. Ніщо не в силі зруйнувати людське життя.

У вівторок, 24 жовтня, було організовано для 11 класів перегляд документального  фільму «Патріарх». Учням було цікаво слухати про події 1944 -1984 року  та таку велику людину, яка прожила  трагічне і величне життя, за що світ називав його «Князем Церкви».  Дітей вразило те, що вісімнадцять років Йосиф Сліпий терпів знущання та допити у радянських концтаборах. Скільки людей не витримувало такого тиску, а Він терпів… Голод, холод і біль не заставили Його зректися своїх переконань. Життя Патріарха показало старшокласникам приклад сильної, цілеспрямованої та вірної людини.

 У середу, 25 жовтня, вчителем основ християнської етики  Хробак Оленою Іванівною була організована екскурсія в м. Львів. Учні 7 класу відвідали музей Йосифа Сліпого в УКУ. Директор музею п. Ірина Коломієць в доступній формі висвітлила життя Патріарха, популяризувала ідеї, закладені в Заповітах Йосифа Сліпого. Вона об’єднала три періоди життя Патріарха: львівський, на засланні в Сибіру та римський. Продемонструвала школярам марки, конверти, листівки, присвячені пам'яті патріарха ілюстровані такими відомими художниками та графіками, як Любомир Рихтицький, Мирослав Турянський, Михайло Бідняк, Любомир Гуцалюк.  Особливо цінним експонатом музею є омофор Патріарха. Це перший омофор, який він одягнув, коли приїхав до Рима (на зустріч з Папою Іваном ХХІІІ Патріарх пішов в позиченій сутані) та мітра – та, яку йому одягнули в день похорону. 

Учні погуляли вуличками Старого Лева, відвідали майстерню карамелі та майстерню шоколаду, помилувалися чудовими картинами та вишиванками на вернісажі. А насамкінець завітали в  одне з найзагадковіших приміщень собору святого Юра у Львові - крипти. Вона знаходиться під вівтарем, де найнижче залягає скеля. З часу свого закладення крипта відігравала роль усипальниці львівських архієреїв, священиків та світських осіб, які здобули заслуги перед Богом та Церквою. У 1992 році було перенесено останки Патріарха Йосифа Сліпого з Рима до Львова для перепоховання їх у підземеллі Собору. Учні щиро помолилися до українських покровителів за мир і спокій  у державі, за любов у своїх сім’ях і душах, з великою вірою приклалися до плащаниці та чудотворних ікон. В серцях кожного закарбувалися слова з « Заповіту»:

Мій друже, самопосвятою в борні

Здобути зможем перемогу

Як Патріарх дав приклад у яремні дні

Во славу Україні, славу Богу.

Школярі задоволені повернулися додому.

Переглядів: 295 | Додав: osvita-mmrlo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar