Головна » 2018 » Октябрь » 30 » Урок-літературна кав’ярня «Крізь віки і донині» за книгою  С. І. Павлишина «Старява – колиска моя»
15:24
Урок-літературна кав’ярня «Крізь віки і донині» за книгою  С. І. Павлишина «Старява – колиска моя»

львів 001.JPGУ рамках реалізації проекту з предмета українська мова і література "Формування ключових компетентностей – діяльнісний підхід до вивчення літератури рідного краю» 25 жовтня 2018 р. в ОЗ «Мостиський ЗЗСО №1 І-ІІІ ст.»(директор Сидорак М.М.) був проведений урок літератури рідного краю за книгою С. І. Павлишина «Старява – колиска моя» (керівник проекту вчительукраїнської мови та літератури Мардинавка О.І.)
Даний проект - це цікава сходинка до нових висот у НУШ.
Мардинавка Оксана Іванівна, вчитель української мови та літератури ОЗ «Мостиський ЗЗСО №1 І-ІІІ ст.» , запросила учнів 9-Б класу ( класний керівник Гридинська І. Б.) до літературної кав’ярні на горнятко кави, щире слово, мудру бесіду. У цей осінній день сюди завітав літературний бомонд закладу : Шарван М.В.,Фаріон Л.І.,Дорош М.М.,Мудрагеля О.Р.,Попович З.Л.,Волошин М.Ю.
Приємна музика, аромат кави і свічок, осінні композиції налаштовували на жваве обговорення. За столиками зібралися юні журналісти (Ю.Цекіт, В. Кільдєєв, О. Бушунова, Д.Сас, Ю. Лень, М.Єфимов, Б.Путяк), літературознавці ( С.Воськало, С. Сафіяник, Д. Шьопе, Р. Бурда, Д. Шельонг, Ю. Нагайло, Санницька С.), історики (Я. Цар, Г. Федевич, І. Паскевич, Р. Євочка, В.Кокорузь , М.Жук , Д. Голдак), актори (І. Пасіка, О. Лученко, В. Паша, В. Карп’як, Д. Думбрава, С. Подобінська, А. Голик). Журналісти Ю.Цекіт, В. Кільдєєв відвідали редакцію газети «Наш край», запросили до слова редактора районного часопису Галину Богданівну Сороку, а також поспілкувалися з донькою та сином С.І. Павлишина. Ці люди розповіли багато цікавого про життєвий шлях автора книги. Гості кав’ярні мали змогу побачити відеоінтерв’ю . Крім того, інші члени групи теж вивчали життєпис Степана Івановича, а Ю. Лень представив усе це у формі презентації .
Своє слово сказали й літературознавці , адже книга «Старява – колиска моя» - це справжня знахідка для нашого краянина, скарбниця народної мудрості. У ній прислів’я, приказки, легенди, притчі. Усіх зацікавила “Легенда про стару Єву», у якій розповідається про походження назви с. Старява. «Наша говірка ввійшла в мовну історію України»,- стверджує автор. 
Щось наші історики задумалися. І не дивно, адже «Старява – колиска моя» - це глибоке історичне джерело, із якого б’ють витоки до сьогодення. Це розповідь про насильницьку колективізацію, штрихи до ОУН –УПА.
Саме восени ми вшановуємо пам’ять вояків УПА, які під Покровом Пресвятої Богородиці захищали рідну землю від більшовиків і фашистської навали. Актори підготували інсценівку про ці трагічні події та звернулися до Матері Божої з молитвою-піснею за омріяне мирне майбутнє.
«Звичайно, це ше не остання кава, це вийшов жовтень вересню навпроти»,- лунав приємний голос співака. Під звуки осінньої мелодії гості кав’ярні підвели підсумки.
Вище зазначена форма роботи проведення уроків з української літератури - це поширення досвіду серед молодих 

 


 

Переглядів: 410 | Додав: osvita-mmrlo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar